Jednogarnkowy, czosnkowo-parmezanowy makaron

  Podobno prostota jest najlepsza. Sprawdza się to w wielu dziedzinach życia. Najczęściej jednak zasada ta sprawdza się w kuchni - najlepsze dania nie potrzebują wielu wymyślnych składników. Ważniejsza jest ich jakość i uczucie, które wkładamy w przygotowanie dania. Moja dzisiejsza propozycja nie jest wyszukanym daniem, to szybki pomysł na obiad, danie trochę kryzysowe, lecz nieziemsko smaczne.

Jednogarnkowy, czosnkowo-parmezanowy makaron
porcja dla dwóch osób



łyżka oliwy z oliwek 
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100g makaronu Fettuccine
2 kubki bulionu drobiowego
szczypta soli
szczypta pieprzu
pół szklanki startego parmezanu
pół pęczka natki pietruszki


W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy czosnek się zeszkli dodaj masło, makaron, bulion, sól i pieprz. Gotuj, do czasu aż makaron będzie miękki.  Następnie odlej bulion (nie wylewaj, możesz go użyć jako bazę do zup warzywnych). Do makaronu dodaj starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Smacznego :)





You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images