Odrywany chlebek cynamonowy

 Sobotni poranek, za oknem mróz. Co prawda słońce umila ten sobotni poranek, jednak temperatura za oknem nie sprzyja wychodzeniu z łóżka. Zakładam, więc ciepły szlafrok, leniwie udaję się do kuchnia, a tam czeka już słodka niespodzianka - odrywany chlebek cynamonowy. Pachnie cudownie :) Do tego jeszcze kubek ciepłego mleka z miodem i można wracać do łóżka, zjadać leniwe śniadanie i cieszyć się pięknym dniem :)

Odrywany chlebek cynamonowy
przepis na keksówkę o wymiarach 25cm x 13cm 


CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
30g świeżych drożdży 
250 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
pół szklanki cukru
40g masła

MASŁO CYNAMONOWE
70g masła
1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotuj zaczyn - w miseczce wymieszaj  rozkruszone drożdże z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłej wody. Rozmieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. 
Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier. Masło rozpuść. Gdy zaczyn już wyrośnie, dodaj go do miski z mąką, wymieszaj dokładnie, a następnie dodawaj powoli mleko z masłem. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej wyrabiasz, tym lepiej :) Gdy ciasto będzie gotowe, przełóż je ponownie do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozciągnij je równomiernie, tak aby przybrało kształt kwadratu.  
Masło wymieszaj z cynamonem. Ciasto smaruj masłem,  a następnie pokrój wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 10 cm. Pasy układamy na sobie, a następnie kroimy w kwadraty i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35 minut. 
Najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu :)
 Smacznego :)


You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images