Orkiszowe muffinki z zielonymi oliwkami

  Kalendarz powoli zapełnia się nowymi obowiązkami. W związku z tym coraz więcej czasu będę teraz spędzać poza domem. Koniec z leniwymi posiłkami, zjadanymi w ogrodzie. Czas na szybkie ( i oczywiście zdrowe) jedzonko, które z łatwością można zapakować do lunchboxa i zjeść w każdych warunkach. Muffinki wpisują się w ten wymagania znakomicie, ale żeby nie było zbyt klasycznie, proponuję zamienić mąkę pszenną na orkiszową, dodać kilka zielonych oliwek, parmezan i troszkę czosnku niedźwiedziego :) Będzie pysznie, obiecuję :)

Orkiszowe muffinki z zielonymi oliwkami 
przepis na 6 muffinek



150g mąki orkiszowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
100 g zielonych oliwek
100g startego parmezanu
 jajko
180 ml mleka

Do miski przesiej mąkę orkiszową. Dodaj proszek do pieczenia, czosnek niedźwiedzi i szczyptę pieprzu. Kabanosy pokrój w cienkie plasterki, dodaj je do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z mlekiem. Oliwki pokrój na małe kawałeczki. Do suchych składników dodaj oliwki, parmezan oraz składniki mokre, całość dokładnie wymieszaj. Do formy na muffinki wykładaj ciasto wypełniając nim 3/4 wysokości naczynia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.  Podawaj wystudzone z sosem czosnkowym.
Smacznego :)



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Ciekawy pomysł. Nigdy nie robiłam muffinek na wytrawnie, Musze to zmienic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja,,,,tylko ile tych kabanosów pokroić!:)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images