Szarlotka sypana

  Jesień to czas jabłek. Niestety, pomimo tego, iż bardzo lubię jabłka z przyczyn zdrowotnych nie mogę ich jeść na surowo... Na szczęście w wersji pieczonej są jak najbardziej dozwolone :) Na ten przepis trafiłam całkiem przypadkiem, leżał sobie zapomniany w jakiejś starej książce. Przyznam, że podeszłam do niego dość sceptycznie, ale oczywiście musiałam spróbować :) Nie zawiodłam się :) Smakuje wyśmienicie, jest idealnie kruchy i aromatyczny :) Musicie go spróbować :)

Szarlotka sypana
przepis na tortownicę o średnicy 23cm




1 szklanka kaszy manny
1 szklanka  maki pszennej
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120g  masła
cynamon
1,5 kg jabłek

W misce wymieszaj kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, całość wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno szklanki wysyp szklankę składników suchych, wyrównaj wierzch, a następnie wyłóż na to 1/2 jabłek, posyp je delikatnie cynamonem. Następnie wyłóż kolejną szklankę mąki, jabłek i ponownie szklankę mąki. Na wierzch ciasta wyłóż masło starte na tarce o grubych oczkach. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. 
Smacznego :)



Jabłko z cynamonem 2015

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Słyszałam o tej szarlotce. Nie wiem, czemu jej jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ją lubię, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój prawie ulubiony przepis na szarlotkę :3

    OdpowiedzUsuń
  4. mniaaam! będzie w weekend na stole! :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images