Ciasto drożdżowe z makiem

  Ciasto drożdżowe bardzo często pojawia się w moim domu. Uwielbiam je ze względu na jego prostotę.  Kojarzy mi się także z świętami, relaksem i spokojem. Zawsze, gdy potrzebuję się wyciszyć, wyciągam mąkę z szafki, drożdże i mleko z lodówki i zabieram się do pracy. Powolne zagniatanie, oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie, a potem zapach ciasta drożdżowego - nie ma lepszej recepty na poprawę humoru :)

Ciasto drożdżowe z makiem
przepis na blachę o wymiarach 39cm x 23cm


3 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1/4 kostki masła
2 szklanki mleka
masa makowa KLIK
jajko

Przygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn. Żółtka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. 

Po ok. 1h ponownie zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części. Jedną z nich przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłóż na nie masę makową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. 
Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój w pasy (ok. 3cm szerokości). Każdy pas skręć wokół jego własnej osi. Na koniec przykryj masę makową świderkami z ciasta - układaj je w 1cm odstępach. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. 
Smacznego :)


You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images