Dietetyczne trufle śliwkowe z orzechami włoskimi

 Tak zasmakowałam w truflach, że postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować. Po czekoladowych, przyszła pora na wersję bardziej polską - z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Ta wersja także nadaje się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Zastępuje kupne słodycze i pomaga pozbyć się słodyczowego głoda :) Oczywiście możecie eksperymentować ze składnikami. Jeśli ktoś potrzebuje więcej cukru, może dodać troszkę miodu do masy. Gorzką czekoladę także można zastąpić inną, wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej ;)

Dietetyczne trufle śliwkowe z orzechami włoskimi
przepis na 20 trufli


200g śliwek suszonych
100g orzechów włoskich
50g sezamu
50g gorzkiej czekolady
3 łyżki gorzkiego kakao

Śliwki przełóż do niewielkiego garnka, zalej je 100ml wody i gotuj do czasu, aż będą miękkie. Następnie odstaw je na chwilę do przestygnięcia. W tym czasie zmiksuj orzechy włoskie. Ciepłą masę śliwkową zmiksuj dokładnie z czekoladą. Gotową masę oraz sezam dodaj do orzechów włoskich. Całość wymieszaj dokładnie, tak aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki. Gdy masa się już schłodzi, formuj z niej niewielkie kulki, każdą z nich obtocz w kakao. Gotowe trufle włóż jeszcze na 1h do lodówki.
Smacznego ;)





  Prezenty na Mikołajki II

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Świetne trufle, muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zobaczyłam trufle i te składniki to wiedziałam, że były pyszne ;) Uwielbiam takie zdrowe słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie trufle! Na pewno w najbliższym czasie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images