Hummus, za'atar i granaty. Recenzja książki.

,,Hummus, za'atar i granaty" - tytuł mocno tajemniczy. O ile hummus i granaty pewnie dla każdego brzmią znajomo, tak za' atar brzmi już intrygująco :) Autorka książki, Samar Khanafer zabiera nas w malowniczą podróż do Libanu, opowiadając po drodze osobiste historie związane z kuchnią, jedzeniem i rodziną. Jeśli lubicie książki kulinarne z dodatkiem historii jedzenia to ta książka jest propozycją idealną dla Was :)


Przyznam, że kuchnia arabska jest mi dość obca. Dlatego bardzo chętnie zabrałam się za tę lekturę. Bardzo lubię poznawać odmienne spojrzenie na kuchnię i jedzenie, inne tradycje i zwyczaje. Autorka opisuje nam szczegółowo zwyczaje i tradycje związane z kuchnią libańską, kuchnią jej ojca. Pokazuje co powinno znaleźć się w libańskiej spiżarni, jak wygląda tradycyjny, libański posiłek, czego nie może zabraknąć w kuchni, a także zdradza przepisy na tradycyjne dania i potrawy. 

Ujawnia nam podstawowe przepisy kuchni libańskiej, między innymi sposób na tahinę, mieszankę siedmiu przypraw libańskich, dressingi, sosy :). A także propozycje przekąsek, zup, ryb, mięs oraz warzyw, słodkich wypieków i napojów. Znajdziecie tutaj wiele kulinarnych inspiracji, a od pięknych zdjęć na pewno pocieknie Wam ślinka :) Nie pozostaje nic innego jak czytać książkę i zabierać się za gotowanie :)

Gorąco polecam :)

Wydawnictwo: Buchmann
Cena: 69,99zł







You Might Also Like

3 komentarze

  1. Nie słyszałam o tej książce, ale wygląda naprawdę ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że zrobiłyśmy zdjęcie tej samej stronie. Gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images