Omlet owsiany

Kiedyś moim ulubionym śniadaniem była owsianka. Pojawiała się na moim stole (lub w łóżku, bo niestety uwielbiam tam spożywać posiłki;p) prawie każdego dnia. Jednak w końcu musiał nadejść ten dzień - owsiankę trzeba było zamienić na coś innego :) Padło na omlet owsiany. Uwielbiam go przede wszystkim za jego wszechstronność - dobrze smakuje zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Poza tym można go przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na uczelnie. U mnie dziś z jogurtem greckim, masłem z orzechów włoskich oraz gruszką. Poeksperymentujcie sobie i znajdźcie ulubioną wersję :)

Omlet owsiany
porcja dla jednej osoby


2 jajka
45g płatków owsianych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka masła z orzechów włoskich KLIK
gruszka

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Płatki owsiane zmiksuj z żółtkami i proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj ubite białka, wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Omlet smaż na rozgrzanej patelni (jeśli masz patelnię teflonową, możesz smażyć bez dodatku tłuszczu). 
Gotowy omlet podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie był to jogurt grecki, masło orzechowe i gruszka ;)
Smacznego :)





You Might Also Like

6 komentarze

  1. Uwielbiam omlety, można je robić na tyle pysznych sposobów! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!!! :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny i jest pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images