Proteinowa mleczna kanapka

 Bardzo słodko zrobiło się ostatnio na blogu :) Tłumacze sobie to tym, że przyszła jesień, więc organizm potrzebuje trochę słodkości - dla lepszego samopoczucia :) Dobrze, gdy te słodkości nie są szkodliwe dla naszego organizmu - nie zawierają sztucznych składników, tłuszczów trans, zbędnych cukrów. Najlepiej, więc przygotować je samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność, że jemy zdrowo :) Dziś proponuję klasyczną, mleczną kanapkę :) Moja wersja nie zawiera białego cukru (użyłam miodu, ale jeśli chcesz możesz zamienić go na ksylolit, czy stewie.) ani także nie zawiera tłuszczu. Mleczna kanapka to świetna przekąska, którą bez problemu możesz zabrać ze sobą na uczelnie, do pracy, czy też szkoły :)

Proteinowa mleczna kanapka
przepis na 3 porcje


150g płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3 łyżki kakao
łyżka miodu
4 łyżki jogurtu greckiego

200g twarogu chudego
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki mleka w proszku
łyżka miodu
kilka kropel aromatu migdałowego

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. W tym czasie zmiksuj płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, kakaem, jajkami, miodem i jogurtem. Gotową masę przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 15-20minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. 

Ser, jogurt, mleko w proszku, miód i aromat migdałowy utrzyj na gładką masę. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na pół. Spód ciasta posmaruj masą serową, przykryj drugą połową ciasta. Następnie pokrój je na równe prostokąty. 
Smacznego :)



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Super mleczna kanapka. Genialny pomysl:-P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kanapka :) W sam raz na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images