Solony karmel

  Rozpoczyna się sezon na comfort foods, czyli dania na poprawę humoru :) Macie dania, które potrafią wynagrodzić nawet najcięższy dzień? U mnie kiedyś były to naleśniki, a teraz chyba nie mam takiego ulubionego dania. Albo wiem - na poprawę humoru mam ochotę na crumble - pieczone owoce z kruszonką, no dobrze, dużą ilością kruszonki. Do tego wyśmienicie pasuje solony karmel :) Zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania. Doskonale pasuje nie tylko do owoców, ale także jako polewa do ciasta, naleśników, czy gofrów. W porannej owsiance też dobrze smakuje :)
Solony karmel
 
250ml śmietany 30%
100g masła
pół łyżeczki soli morskiej
170g cukru trzcinowego
30ml wody
2 łyżki miodu 
Do rondelka wlej śmietanę, dodaj sól i masło. Całość zagotuj i odstawi na chwilę do przestygnięcia. Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj cukier i miód. Całość gotuj na wolnym ogniu, tak aby wszystko się rozpuściło - nie mieszaj! Gdy karmel będzie już miał złoty kolor, wlej do niego śmietanę z masłem i solą. Gotuj na średnim ogniu ok 20 minut. ( do czasu aż zgęstnieje). Gotowy karmel przelej do słoiczka. Przechowuj go w lodówce. 
Smacznego :)




You Might Also Like

4 komentarze

  1. Ech, nie mam takiego dania, które poprawia humor, ale szukam, ciągle szukam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile tego mleka? Bo w składnikach chyba nie jest wyszczególnione. Przepis wydaje się super, muszę wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, mój błąd. Zamiast mleka powinna być śmietana. :)

      Usuń

Flickr Images