Bezglutenowe, wegańskie pierniczki

  Świąteczne pierniczki już czekają w puszce na święta. W tym roku postanowiłam upiec pierniczki, które będą zgodne z moją dietą :) I tak powstały zdrowe, bezglutenowe i wegańskie pierniczki. Nie ukrywam, że ich smak troszkę różni się od tych tradycyjnych, ale jak dla mnie smakują nawet dużo lepiej :) Spróbujcie, może Wam także posmakują ;)

Bezglutenowe, wegańskie pierniczki
przepis na ok. 40 pierniczków


 Źródło 
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki skrobi z tapioki
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 szklanki wody
5 łyżek oleju kokosowego
6 łyżek miodu lub syropu daktylowego
2 łyżeczki karobu
3 łyżki przyprawy do piernika
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli 

Mąki przesiej do miski. W garnuszku zagotuj pół szklanki wody z siemieniem lnianym. Następnie odstaw do przestygnięcia. W drugim garnuszku podgrzej olej kokosowy z miodem, karobem, przyprawą do piernika i cynamonem. Także odstaw do przestygnięcia. Gdy masy będą przestudzone połącz je i zmiksuj na gładką masę. Do suchych składników dodaj składniki mokre, całość dokładnie wymieszaj i zarabiaj ciasto - powinno być elastyczne. Na koniec rozwałkuj ciasto na ok. 3minimetrów i wykrawaj z niego ciasteczka o dowolnych kształtach. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu odstaw pierniczki do przestygnięcia. Przechowuj je w blaszanej puszce. Pierniczki możesz udekorować lukrem :)
Smacznego :)






Prezenty na Mikołajki II

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Slicznie wygladaja pierniczki. Przepis bardzo mi odpowiada. Cieszy mnie brak maki pszennej;-). Przepis zapisuje;-).

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images