Bezglutenowy Christmas fruit cake

  Boże Narodzenie kojarzy mi się przede wszystkim z mandarynkami, makowce, sernikiem i keksem. Jednak keks to dość tłuste i kaloryczne ciasto, więc w tym roku pojawi się na wigilijnym stole w nieco zmienionej wersji, pod postacią tzw. Christmas fruit cake, czyli po prostu bożonarodzeniowego ciasta pełnego bakali i orzechów. Przygotowuje się je dużo szybciej niż tradycyjny keks i co ważne, zawsze się udaje :) Spróbujcie sami :)

Bezglutenowy Christmas fruit cake
przepis na formę o średnicy 20 cm

3 jajka
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 łyżka rumu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym tłuszczem roślinnym)
600 g  bakalii (ja użyłam mieszanki wiśni, żurawiny, rodzynek, fig, daktyli i miechunki)
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
50g ziaren słonecznika
50g mielonych migdałów
200 g orzechów włoskich

Jajka wymieszaj z olejem, rumem i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Migdały i orzechy włoskie zmiel. Do miski przełóż bakalie, dodaj przyprawy  i orzechy. Następnie dodaj masę jajeczną, całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do formy wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz ok. 1,5h. Po upieczeniu zostaw ciasto w foremce, aby wystygło. 
Smacznego :)





You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wow jakie zdrowe i wypasione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zbite i pełne bakalii ciasta. Na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images