Dietetyczny piernik orkiszowy

  Nadal pozostajemy w piernikowych klimatach. Po pierniczkach przyszedł czas na większą wersję, czyli piernik. Dziś proponuję Wam piernik w wersji orkiszowej z dodatkiem bakali: żurawiny, rodzynek i orzechów. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie dodać swoje ulubione bakalie. Dużą zaletą tego ciasta jest to, iż przygotowuje się je ekspresowo i od razu można go jeść. Nie trzeba czekać, aż piernik skruszeje ;)

Dietetyczny piernik orkiszowy
przepis na blachę o wymiarach 24cm x 11cm


1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
6 łyżek miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
łyżeczka cynamonu
łyżka ciemnego kakao
2 jajka
50g żurawiny
50g rodzynek
50g dowolnych orzechów
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki zimnej wody
1/4 szklanki oleju kokosowego

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, kakao oraz bakalie: żurawinę, rodzynki i orzechy. W drugim naczyniu wymieszaj jajka, wodę, olej i miód. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie udekoruj polewą lub cukrem pudrem. 
Smacznego :) 





You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images