Dietetyczny sernik pierniczkowy

  Kolejna, świąteczna propozycja. Tym razem moje ulubione ciasto - sernik ;) Oczywiście w wersji odchudzonej i bezglutenowej. Cudownie pachnie pierniczkami, idealna propozycja dla małych i dużych łakomczuchów :)

Dietetyczny sernik pierniczkowy


CIASTO:
150g mąki jaglanej
150g mąki gryczanej
120g masła
200ml zimnej wody
pół łyżeczki przyprawy do piernika

MASA SEROWA:
700g twarogu chudego
3 duże banany
2 jajka
2 łyżki skrobi z tapioki
2 łyżki przyprawy do piernika

CIASTO: Do miski przesiej mąkę z przyprawą do piernika, dodaj masło pokrojone na małe kawałki oraz wodę. Zagnieć ciasto, a następnie owiń je w folię i włóż na ok. 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na ok. 1-2cm i przełóż je do tortownicy. Przed pieczeniem nakłuj ciasto widelcem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

MASA SEROWA: Do miksera przełóż serki, dodaj pokrojone banany, przyprawę do piernika i skrobię z tapioki. Ucieraj dodając po jednym jajku. Miksuj do czasu, aż powstanie gładka masa. 

Masę przełóż na podpieczoną tartę, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj ciasto w dowolny sposób. 
Smacznego :)



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Apetycznie wygląda. Poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiemu nie sposób się oprzeć... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie wszystko zapisałam i planuję zrobić na święta:) Mam tylko pytanie- czy na słodkość jest ok? bo nie widzę nic słodkiego do ciasta a do sera tylko 3 banany? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images