Domowa masa makowa

  Za parę dni Wigilia. Najwyższy czas zrobić własną masę makową.  Wbrew pozorom wcale nie zajmuje dużo czasu i nie jest w ogóle skomplikowana. Jeśli zależy Wam na czasie albo nie macie maszynki do mielenia, możecie kupić zmielony mak, będzie łatwiej :) Jeśli chodzi o bakalie to dodajcie ich tyle ile lubicie i takie jakie lubicie :) A co można zrobić z masą makową? Oprócz makowców (KLIK), ekspresowe mini makowce (KLIK) lub na przykład pierogi (KLIK) :) Na pewno znajdziecie sposób by ją wykorzystać :)

Domowa masa makowa 


 500g mielonego maku
1,5 szklanki mleka kokosowego lub innego dowolnego
4 łyżek miodu
2 łyżki masła
skórka pomarańczowa
50g suszonych moreli
orzechy włoskie
migdały
rodzynki
żurawina

Mak przesypujemy do rondla, dodajemy mleko i gotujemy do czasu aż ziarna zmiękną. W tym czasie kroimy morele i siekamy orzechy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z miodem. Gdy mak będzie już gotowy, odcedzamy go i przekładamy na większą miskę. Dodajemy bakalie oraz miód z masłem. Mieszamy dokładnie i gotowe ;)


You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images