Krem brokułowy z kaszą jaglaną

 Za oknem tak zimno i smutno, dlatego na talerzu musi pojawić się jakiś kolor, najlepiej pod postacią ciepłej zupki :) Dziś moja ulubiona - krem z brokułów z dodatkiem kaszy jaglanej. To pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. :)

Krem brokułowy z kaszą jaglaną
Porcja dla 2 osób

brokuł
80g (waga przed ugotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej
1,5l bulionu warzywnego
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego (można pominąć)
pół łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka zielonego pesto
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka oleju kokosowego

Brokuły podziel na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. W garnku rozpuść olej kokosowy, podsmaż na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj brokuła oraz bulion. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość gotuj ok. 7 minut. Następnie dodaj kaszę jaglaną, jogurt grecki oraz zielone pesto. Całość zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku. Podawaj z grzankami.
Smacznego :)





Zimowy obiad wege

You Might Also Like

4 komentarze

  1. takiego jeszcze nie jadłam i chętnie bym spróbowała ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie, lekko i zdrowo- to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy krem, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny krem :) Dziękuję za udział w akcji "Zimowy obiad wege"

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images