Naleśniki ryżowe z nasionami chia

  Powoli zbliża się Wiglija. Czas pomyśleć o wigilijnych potrawach :) W tym roku zaprezentuje Wam przepisy na tradycyjne dania, ale w zmienionej formie. Dziś pomysł na krokiety. Te tradycyjne możecie zobaczyć TUTAJ, a TUTAJ macie przepis na farsz. Poniżej pomysł na ciasto naleśnikowe bez glutenu i nabiału. Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia to odsyłam na stronę:  http://supple.pl/s/nasiona-chia

Naleśniki ryżowe z nasionami chia
przepis na 8 naleśników


200g mąki ryżowej
2 jajka
0,5l wody gazowanej
2 łyżki nasion chia
szczypta soli i pieprzu

Do miski miksera przesypujemy mąkę, dodajemy sól, pieprz, jajka, nasiona chia i wodę gazowaną. Miksujemy. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. 
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. 



You Might Also Like

7 komentarze

  1. świetny pomysł :) zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, na pewno miały fajną konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajka są to trudno powiedzieć że bez nabiału ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają takie nakrapiane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasion chia używam głównie do deserów z owocami. Nie wiedziałam, że można je dodać do naleśników. Z pewnością wypróbuję ten przepis. Naleśniki wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis, kocham naleśniki, nasiona chia, a mąka ryżowa to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images