Niezawodne pierniczki

  Gdy w domu czuć przyprawę do piernika to znak, że święta już tuż tuż. Pierniczki to moje ulubione, bożonarodzeniowe słodkości. Nie dość, że pięknie pachną, to jeszcze dają dużo radości podczas ich przygotowywania. Najlepiej przygotować je trochę wcześniej, żeby na święta mogły trochę skruszeć. Dlatego zabierajcie się już dziś za pieczenie :)

Niezawodne pierniczki


400g mąki pszennej
100g cukru pudru
160g miodu
60g masła
2 jaja
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki kakao

Na stolnicy wymieszaj wszystkie składniki suche, w środku zrób dołek ,wbij do niego jajka, wlej roztopione, chłodne masło i miód , a następnie zagnieć na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą, przełóż je do lodówki na całą noc.   Na drugi dzień ciasto zagnieć , rozwałkowuj na stolnicy na grubość 3-4 mm i wycinaj z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Na koniec układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj je białkiem. Piecz ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe pierniczki przechowuj w metalowej puszce. 
Smacznego :)




Prezenty na Mikołajki II

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Cudowne, czekają na mnie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie <3 przepis wykorzystam, tylko czy cukru rzeczywiscie tylko 10g czy 100?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście to błąd w druku :) 100g powinno być :)

      Usuń

Flickr Images