Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy

  Wielkimi krokami zbliżają się święta. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznych wypiekach :) Na początek oczywiście piernik w nieco zmodyfikowanej formule. Przede wszystkim będzie trochę zdrowszy niż tradycyjna wersja - mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, cukier na miód i masło na olej kokosowy. Pomimo tych zmian smakuje wyśmienicie :)
Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy
przepis na blachę o wymiarach 24cm x 11cm
Ciasto:
15g świeżych drożdży
3/4 szklanki zaparzonej kawy
250g mąki orkiszowej
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka miodu
30g cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do pierników
łyżeczka cynamony
100g żurawiny suszonej
50g rodzynek
Kruszonka:
50g mąki orkiszowej
30g masła
łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki miodu

Kawę zaparz. Do przestudzonej kawy dodaj pokruszone drożdże i dokładnie mieszaj, aż się rozpuszczą. Do miski dodaj pozostałe składniki: mąkę, olej, miód, cukier, sól, przyprawę do pierników i cynamon. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiaj na gładkie, ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia na ok. 1,5h.  Do wyrośniętego ciasta dodaj bakalie, a następnie ponownie wyrabiaj. Keksówkę wysmaruj masłem, przełóż do niej gotowe ciasto. 
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia :)




You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images