Sernik z brzoskwiniami

Święta, święta i po świętach :) W tym roku na świątecznym stole nie obyło się bez tradycyjnego sernika z brzoskwiniami. To moje ulubione ciasto, dlatego musiało się w końcu tutaj pojawić. Możecie użyć do niego dowolnego twarogu, ale ten, który tutaj Wam proponuję jest chyba najlepszy :) ( I to nie jest reklama :)) Przekonajcie się sami :)

Sernik z brzoskwiniami


CIASTO:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
5 żółtek
3 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka kaszy mannej

MASA SEROWA:
1,2kg sera ,, Mój ulubiony"
jajko
1/2 szklanki cukru
budyń waniliowy
puszka brzoskwiń w syropie
literatka soku z brzoskwiń

+ 5 białek
+ 1/2 szklanki cukru
+ łyżka mąki ziemniaczanej

CIASTO: Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, następnie dodaj masło, żółtka i śmietanę. Wyrób ciasto tak jak na ciasto kruche. Następnie podziel je na dwie części, większą część rozwałkuj, a następnie przełóż ją do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą włóż do zamrażalnika. 

MASA SEROWA: Do miski miksera przełóż ser, następnie dodaj jajko, cukier, budyń waniliowy i szklankę soku z brzoskwiń. Całość zmiksuj razem dokładnie. 

Na rozwałkowane ciasto rozsyp łyżkę kaszy manny, a następnie wyłóż na nie masę serową. Na ser wyłóż pokrojone cząstki brzoskwiń. Za pomocą miksera ubij pianę z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Gotową pianę wyłóż na masę serową, tak aby pokryła całą powierzchnię ciasta. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Sernik piecz ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Smacznego :)


 

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Cudowny serniczek;-). Prezentuje sie apetycznie. A jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images