Bezglutenowy chlebek jaglany

Dla wielu osób przechodzących na zdrowy tryb życia  eliminowanie produktów, które nie służą zdrowiu jest czasem ogromnym problemem. Dla niektórych rezygnacja z chleba, makaronów, czy też słodyczy to nie lada wyzwanie. Ja na szczęście nigdy wielką fanką chleba nie byłam, ale czasem przychodzą takie dni, gdy mam na niego po prostu ochotę. No tak, ale jak pogodzić chleb ze zdrowym odżywianiem i w dodatku dietą bezglutenową? Bardzo prosto, wystarczy przygotować domową wersję chlebka. Nie jest to wcale takie trudne i pracochłonne jakby się wydawało. W dodatku można od razu przygotować zapas chlebka na cały tydzień, wystarczy po upieczeniu przechowywać go w metalowym naczyniu, dzięki czemu na długo pozostanie chrupki i smaczny. A, więc do kuchni marsz :)

Bezglutenowy chlebek jaglany


150g ugotowanej kaszy jaglanej
100g mąki jaglanej
2 łyżki płatków drożdżowych
50g ziaren słonecznika
25g siemienia lnianego
pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki soli himalajskiej
100ml wody

Kaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj mąkę jaglaną, płatki drożdżowe, słonecznik, siemię lniane, sproszkowany czosnek, szczyptę ostrej papryki, sól i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak, aby połączyły się ze sobą. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią gotową masę, rozsmarowując ją po całej powierzchni blachy. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po 20. minutach wyjmij blachę z piekarnika i za pomocą ostrego noża pokrój ciasto na mniejsze kromki. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i piecz kolejne 30 minut.  Po upieczeniu pozostaw jeszcze chlebek na chwilę w otwartym piekarniku. Na koniec wyjmij blachę, pokrój ponownie chleb wzdłuż naciętych linii i pozostaw do przestygnięcia. Chleb przechowuj w metalowym pojemniku. Podawaj go z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :) 




Niskokaloryczny styczeń 2016

You Might Also Like

2 komentarze

Flickr Images