Dietetyczne rafaello z kaszy jaglanej

  Jeśli komuś udało się nie zjeść od razu kremu kokosowego, który prezentowałam Wam wczoraj, to polecam wykorzystać go do zrobienia tego ciasta. Nie potrzebujecie do niego żadnych specjalnych umiejętności, piekarnika i mnóstwa czasu. Tym samym niewielkim kosztem możecie przygotować coś pysznego :)

Dietetyczne raffaello z kaszy jaglanej
przepis na tortownicę o średnicy 22cm
Źródło 


MASA:
szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka kokosowego
300g wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
laska wanilii
banan

SPÓD: 
200g orzechów laskowych, drobno posiekanych
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)

SPÓD: Zmielone orzechy laskowe wymieszaj z olejem kokosowym. Spód tarty wyłóż masą orzechową, wyrównaj wierzch. Całość wstaw do zamrażalki na ok. 2h.

MASA: Kaszę przelej wrzątkiem, opłucz bieżącą wodą, a następnie przełóż do garnka, zalej dwiema szklankami wody. Gotuj do czasu, aż kasza będzie miękka.  Po tym czasie do kaszy dodaj mleko kokosowe, wiórki, ziarna wanilii, banana oraz olej kokosowy. Całość zmiksuj na gładką masę.Gotową masę przełóż na zastygnięty spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprócz boki i wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. 
Smacznego :)





Ciasta Bez Pieczenia Niskokaloryczny styczeń 2016 Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery

You Might Also Like

16 komentarze

  1. Jejku, wspaniały przepis, już zapisany do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie ! Wygląda cudnie. Z chęcią poczęstowałabym się kawałeczkiem takiego rafaello :)Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wyglada mega apetycznie! Kolejny przepis do zapisania i oczywiscie jak zrobie nutelle,to i ciasto tez sie zrobi:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto podbilo moje serce :-). Pyszota!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, jakie genialne! Musi być prze pyszne :) Muszę zrobić takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. i jak tu się nie zakochać w takim cieście, obłędneee! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem bardzo ciekawa smaku, wygląda apetycznie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak kompletnie bez cukru ?

    I o jaki krem kokosowy chodzi? Jak go wykorzystać?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak bez cukru, banan daje słodycz :) ALe oczywiście jak chcesz, możesz dodać jakąś substancję słodzącą :) Krem kokosowy? Nie bardzo wiem o co pytasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za odpowiedź. Co do kremu to we wstępie do przepisu jest napisane: "Jeśli komuś udało się nie zjeść od razu kremu kokosowego, który prezentowałam Wam wczoraj, to polecam wykorzystać go do zrobienia tego ciasta."

      Usuń
    2. Ten krem to właśnie masa ciasta ;) można go zjeść tak po prostu lub wykorzystać do ciasta, tak jak w tym przepisie :)

      Usuń
  12. Hej :)
    Szukałam fit ciasta bez pieczenia...w związku z dietą triathlonisty i brakiem piekarnika w mieszkanku...Twój przepis wpadł mi w oko, uwielbiam kokos, kasze jaglaną, raffaello :)

    Zdrowo i lekko a zarazem coś na słodko i deserowo.
    Właśnie włożyłam ciasto do lodówki. Wzbogaciłam tylko o polewę z gorzkiej czekolady z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi. Trochę extra węgli przy treningu nie zaszkodzi.

    Zapowiada się bombowo! :)
    Dziękuję za inspirację, na pewno jeszcze skorzystam z innych.
    świetny blog, powodzenia!
    Miki

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images