Domowe mleko kokosowe

  Ze względów zdrowotnych zostałam zmuszona do przejścia na dietę bez laktozy i bez glutenu. O ile od glutenu się już odzwyczaiłam, za to z laktozą będzie duży problem... Jestem wielką fanką mleka krowiego, twarogu i serów. Dlatego muszę poszukiwać jakiś zamienników. Zaczynamy od mleka - na pierwszy ogień idzie moje ulubione mleko roślinne - mleko kokosowe :)

Domowe mleko kokosowe


szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki gorącej wody

Wiórki zalej szklanką gorącej wody, zostaw pod przykryciem na ok. 2h. Następnie przeżuć do blendera, zalej połową szklanki wrzątku i dokładnie zblenduj.  Zawartość blendera przełóż na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad miską. Pozostaw, aby dokładnie odcedzić mleko. Następnie masę przełóż ponownie do blendera, zalej ponownie połową szklanki wrzątku, zblenduj i ponownie odcedź przez gazę. Gotowe mleko przelej do szklanej butelki. Przechowuj je w lodówce.



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Bardzo pomocny post! Z pewnością sobie zrobię takie mleko! Dziekuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images