Kotleciki z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Lubicie kaszę jaglaną? To podobno najzdrowsza z kasz, więc warto ją spożywać :) Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma ona właściwości oczyszczające i bakteriobójcze. Poza tym, kasza jaglana pasuje do wielu różnorodnych dań. Doskonale sprawdza się na słodko i na słono. Dziś mam dla Was wersję wytrawną, delikatne kotleciki z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów :)

Kotleciki z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów
przepis na kotlecików


100g kaszy jaglanej
400ml bulionu warzywnego
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (najlepiej domowej roboty)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
łyżka octu jabłkowego
3 łyżki pasty pomidorowej
jajko
2 łyżki mąki jaglanej
łyżka posiekanego tymianku (świeżego lub łyżeczka suszonego)
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta papryki ostrej
3 łyżki nasion słonecznika
sól, pieprz
+ opcjonalnie: olej do smażenia

Kaszę jaglaną przełóż na sito, przelej ją wrzątkiem, a następnie przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj do miękkości. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę przesmaż na patelni, a  gdy już lekko się zeszkli, dodaj czosnek i podsmażaj przez chwilę uważając by nie przypalić czosnku. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodaj cebulę z czosnkiem, pokrojone suszone pomidory, musztardę, ocet jabłkowy, pastę pomidorową, mąkę, przyprawy oraz jajko. Następnie całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek :)
Smacznego :)




Niskokaloryczny styczeń 2016 Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Moje ulubione, suszone pomidory! Do wszelkich warzywnych burgerów idealnie pasują przez to, że nadają fajnego aromatu! :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images