Miodownik

Święta, święta i po świętach. Czas powrócić do zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej i dbania o zdrowie. Jednak przed nowymi przepisami, mam dla Was jeszcze jedną pozostałość po świętach. Przepis na cukierniczy hit świąt - miodownik :) Może się skusicie :)

Miodownik
blacha o wymiarach 39cm x 24cm


CIASTO :
650g mąki pszennej
szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki sody
4 łyżki miodu
kostka masła

MASA: 
3/4 kostki masła
2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki mąki
3 żółtka

MASA Z ORZECHAMI:
200g masła
350g orzechów włoskich, grubo posiekanych
3 łyżki miodu
1/4 szklanki cukru 

CIASTO: Mąkę z sodą przesiej do miski, dodaj cukier, miód, masło pokrojone na małe kawałki oraz jajka. Zagnieć ciasto tak jak na kruche. Gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. 

MASA: Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka, dodaj cukier i cukier waniliowy, zagotuj. Do gotującego mleka dodaj masło, tak, aby się rozpuściło. Mąkę z żółtkami wymieszaj w pozostałym mleku, tak aby nie było grudek. Do gotującego się mleka powoli wlewaj mąkę z żółtkami, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do przestygnięcia.

MASA ORZECHOWA: Wszystkie składniki przełóż do garnka, następnie wymieszaj i zagotuj.

WYKOŃCZENIE: Na lekko wystudzony placek wyłóż połowę masy, przykryj drugim plackiem, lekko dociśnij. Na drugi placek wyłóż pozostałą masę budyniową, przykryj trzecim plackiem, dociśnij. Na wierzch wyłóż ciepłą masę orzechową, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta. 
Ciasto pozostaw do wystudzenia. 
Smacznego :)







You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jaki piękny ci wyszedł :) Na pewno był słodki i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images