Domowy pasztet

  Powoli zbliżają się święta Wielkanocne, czas na domowe pasztety :) Zawsze wydawało mi się, że to takie skomplikowane i czasochłonne, dlatego do tej pory jeszcze nie przygotowywałam samodzielnie tego typu wypieków. Jak się później okazało, przygotowanie domowego pasztetu wcale nie jest takie pracochłonne jakby się wydawało, a cały wysiłek włożony w przygotowania zostaje wynagrodzony niesamowitym smakiem i zapachem. Co tu dużo mówić, domowy pasztet jest dużoo smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupiony w sklepie :)


Domowy pasztet 
przepis na 3 blachy


kaczka (użyłam całej, podzielonej na kawałki)
3 udka z kurczaka
6 kurzych wątróbek
300g słoniny lub podgardla
marchew
pietruszka
seler
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
kajzerka
4 jajka
sól, pieprz

Mięso poporcjuj, przełóż je do garnka, dodaj obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler i pietruszkę. Następnie dodaj także ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj do czasu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę. Następnie wyjmij mięso, poobieraj, tak aby pozbyć się kości. Bułkę namocz w wywarze. Gdy mięso przestygnie zmiel je z warzywami, słoniną i kajzerką (mieliłam dwa razy). Następnie przełóż masę do miski, dodaj majeranek, sól, pieprz i żółtka. Pianę z białej ubij i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż do keksówek na ok. 3/4 wysokości. Piecz ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj z pieczywem lub jako samodzielną przystawkę.
Smacznego :)




You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images