Koktajl bananowy z macą

  Lubicie koktajle? To bardzo prosty i szybki sposób na szybkie posiłki, które można zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. U mnie szczególnie sprawdzają się po treningu, gdy potrzebuję szybko uzupełnić zapasy energii :) Dziś mam dla Was moje ostatnie odkrycie kulinarne - koktajl z dodatkiem macy sproszkowanej. Korzeń maca posiada cenne wartości odżywcze, zwłaszcza cechuje go wysoka zawartoś węglowodanów i białka. Zawiera znaczną ilość aminokwasów, w tym również egzogennych oraz kwasów tłuszczowych takich jak: kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy. Do głównych zalet tej andyjskiej rośliny należy wysoka zawartość wapnia, potasu, żelaza i fosforu.  Ze względu na korzystny profil odżywczy, korzeń macy polecany jest szczególnie osobom uprawiającym aktywny tryb życia, wzmacniając wytrzymałość i wydolność organizmu.  Dlatego warto włączyć macę do codziennej diety :)

Koktajl bananowy z macą
przepis na jedną porcję


200ml mleka ryżowego
łyżeczka sproszkowanej macy
średni banan
szczypta cynamonu

Do naczynia blendera przełóż łyżeczkę sproszkowanej macy, średniego banana pokrojonego na małe kawałki, mleko ryżowe i szczyptę cynamonu. Całość zmiksuj dokładnie. Gotowy koktajl przelej do szklanki lub butelki. 
Smacznego :) 


You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images