Kotlety z czerwonej soczewicy

 Karnawał minął nie wiadomo kiedy. Nadszedł czas Wielkiego Postu. W tym czasie w piątki zamierzam nie jeść mięsa. Niby to wcale nie takie trudne zadanie, ale jak przychodzi co do czego to ciężko o pełnowartościowy posiłek, który nie zawierałby mięsa, glutenu i laktozy. Z pomocą przychodzą niezastąpione strączki :) Dziś szybki pomysł na kotleciki z czerwonej soczewicy. Robi się je naprawdę szybko i z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy :)

Kotlety z czerwonej soczewicy
przepis na 10 kotlecików

  
200g czerwonej soczewicy
jajko
2 łyżki płatków drożdżowych
jajko
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki przyprawy meksykańskiej
pół łyżeczki ziół włoskich
pół łyżeczki czarnego pieprzu
sól 
+ oliwa do smażenia

W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć wsyp do garnka soczewicę i gotuj ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy soczewica będzie już miękka, odcedź ją na sitku i odstaw do przestygnięcia. Następnie przełóż do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, płatki drożdżowe i jajko. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Smaż na rozgrzanej patelni ok. 3 minut. Podawaj z warzywami lub innymi dodatkami.
Smacznego ;)





You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images