Oponki serowe

Podobno zbliża się Tłusty Czwartek. Nawet nie wiem, kiedy w tym roku upłynął karnawał... Ale skoro już upłynął, to czas nadrobić karnawałowe wypieki :) Zaczynamy od tych tradycyjnych, mało dietetycznych :) Oponki, bo o nich dziś mowa, to taka szybsza i zdrowsza odmiana pączków. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, ale na drugi dzień też nie są najgorsze :)

Oponki serowe
przepis na ok. 30 oponek


500g półtłustego twarogu
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki drobnego cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka sody oczyszczonej
3 szklanki mąki pszennej

Do miski przełóż rozdrobniony twaróg, mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Gdy będzie za bardzo kleić się do rąk, dodaj więcej mąki. Gdy będzie już gotowe, podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na ok. 0,5cm i wycinaj oponki za pomocą szklanki i kieliszka. Oponki smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu, tak aby z obu stron były złociste. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. 
Smacznego :)





You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images