Tort czekoladowy

 Raz w roku przychodzi taki dzień, gdy budzisz się ze świadomością, że jesteś rok starsza. Z jednej strony jest dość przykro, ale z drugiej to całkiem przyjemny dzień :) W końcu urodziny to powód do świętowania, więc w tym dniu można sobie sprawić jakąś przyjemność :) Z tej okazji przygotowałam sobie tort czekoladowy :) Wersja jak najbardziej niedietetyczna, mocno czekoladowa i mega pyszna :)

Tort czekoladowy
przepis na tortownicę o wymiarach 20cm 

CIASTO:

200g gorzkiej czekolady min 70% kakao
200g masła
250ml mleka
3 jajka
60g drobnego cukru
150g mąki tortowej
65g kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru kokosowego

Do garnuszka przelej mleko, dodaj masło i podgrzewaj do roztopienia się masła. Następnie dodaj czekoladę i mieszaj do czasu roztopienia. Pozostaw do przestygnięcia.
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Do metalowej miski przelej sos czekoladowy, dodaj jajka i cukier, a następnie wymieszaj rózgą kuchenną, aż do połączenia się składników. Dodaj przesiane suche składniki, likier kokosowy i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Formę wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 45 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia. 

KREM CZEKOLADOWY:

250ml śmietany kremówki 30%
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki brązowego cukru 

+ dżem z czarnej porzeczki

Czekoladę połam na kostki, przełóż ją do miski. W rondelku podgrzej śmietanę z cukrem, prawie do zagotowania. Następnie przelej ją do miski z czekoladą, mieszaj do czasu aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa. 

Ciasto przekrój na 3 części. Na spód ciasta wyłóż dżem z czarnej porzeczki, przykryj drugą częścią ciasta. Połowę masy wyłóż na  ciasto, wyrównaj, a następnie przykryj trzecią częścią ciasta. Pozostałą masę wyłóż na wierzch i na boki. Wyrównaj dokładnie. Gotowe ciasto wstaw na parę godzin do lodówki. 
Smacznego :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images