Babka majonezowa

Babka majonezowa - ostatnie wspomnienie minionej Wielkanocy. Od dłuższego czasu byłam ciekawa jej smaku. Ciasto z majonezem...? Brzmi dość dziwnie, ale nie obawiajcie się. Majonez jest tutaj w ogóle nie wyczuwalny, a dzięki niemu babka jest wyjątkowo wilgna i smaczna :) Koniecznie musicie wypróbować ten przepis :)

Babka majonezowa


5 jajek
szklanka cukru
4 łyżki majonezu
3-4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny

Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypuj cukier, a następnie po kolei dodawaj żółtka, cały czas miksując do połączenia się składników. Do masy dodaj majonez, delikatnie mieszając. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj ją powoli do pozostałych składników, cały czas mieszając. Pod koniec dodaj jeszcze skórkę otartą z cytryny i ponownie całość dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy z kominkiem. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia, a następnie udekoruj ją polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego :) 



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Ciekawe, już o nim słyszałam, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować. Może już niedługo z tego przepisu? Kto wie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images