Bezglutenowy chlebek bananowy

Gdy przychodzi taki dzień, gdy wszystko idzie nie tak, za oknem pogoda nie zachęca do wyjścia, to znak, że trzeba znaleźć sobie coś na pocieszenie. W takie dni zamykam się w kuchni i tworzę jakieś zdrowe słodkości, ot tak, na poprawę humoru. Dzisiejszy chlebek poprawia nastrój już podczas pieczenia - wtedy cały dom wypełnia się przyjemnym, bananowym aromatem.

Bezglutenowy chlebek bananowy 

250g płatków owsianych bezglutenowych
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
30g odżywki białkowej ( u mnie o smaku białej czekolady)
2 jajka
3 banany
50g wiórków kokosowych
50g zmielonych orzechów laskowych
50g rodzynek
+ olej kokosowy do wysmarowania formy

Płatki przełóż do misy blendera, miksuj tak aby powstała mąka. Następnie, cały czas miksując. dodawaj odżywkę białkową, proszek do pieczenia, banany oraz jajka.Na koniec dodaj  wiórki kokosowe, zmielone orzechy laskowe oraz rodzynki. Całość wymieszaj. Masę wyłóż na keksówkę wysmarowaną olejem kokosowym. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Podawaj po wystudzeniu.
Smacznego :)





You Might Also Like

2 komentarze

  1. idealny na słodkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie taką mokrą konsystencję w chlebkach bananowych lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images