Dietetyczny majonez

  Jako, że za tydzień święta Wielkanocne czas na wielkanocne przepisy w wersji dietetycznej :) Dziś mam dla Was główny składnik większości świątecznych dań - majonez w wersji dietetycznej bez tłuszczu. Ta wersja jest dużo zdrowsza i mniej kaloryczna, a to szczególnie w święta jest dość istotne :) Dietetyczny majonez idealnie sprawdza się do sałatek, czy też jajek faszerowanych. Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje :)

Dietetyczny majonez


200g serka wiejskiego
duże jajko
łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego
sól himalajska
czarny pieprz  

Jajko włóż do rondla z zimną wodą, gotuj je ok. 7 minut od momentu zagotowania. W tym czasie do naczynia blendera przełóż serek wiejski, musztardę, sok z cytryny oraz ocet winny. Gdy jajko się ugotuje, przelej je zimną wodą, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksuj, aż masa będzie gładka i puszysta. Gotowy majonez przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Na pewno świetnie nadałby się do sałatki jarzynowej! :D

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images