Dietetyczny mazurek jaglany

W tym roku na świątecznym stole oprócz tradycyjnych wypieków pojawią się także wypieki w wersji dietetycznej. Jednym z nich na pewno będzie jaglany mazurek z przepisu Eksperymentalnie. :) W swojej wersji zrezygnowałam z masy kajmakowej i zastąpiłam ją dżemem truskawkowym. Smakuje naprawdę wyśmienicie i wcale nie czuć, iż to ciasto z kaszy :) Oczywiście możecie eksperymentować z dodatkami, udekorować ciasto jak Wam się podoba. Polecam do tego bakalie i orzechy. A i co ważne - ciasto przygotowuje się naprawdę szybko :) Co tu więcej pisać, smacznego :)

Dietetyczny mazurek jaglany 
przepis na blachę o wymiarach 23,5cm x23,5cm
Źródło


150 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g płatków jaglanych
3 łyżki budyniu waniliowego
2 jajka
2 łyżki miodu
150 ml mleka kokosowego 
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli
+ dowolne dodatki do ozdoby

Do miski przełóż kaszę jaglaną, płatki jaglane, budyń waniliowy oraz sól. W drugim naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz rozpuszczony miód. Całość wymieszaj i dodaj do składników suchych. Następnie zmiksuj wszystko dokładnie. Gdy masa będzie gotowa, przełóż ją na blachę wysmarowaną olejem kokosowym. Wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia, a następnie udekoruj ciasto dowolnymi dodatkami. Ja wykorzystałam do tego celu powidła oraz bakalie. 
Smacznego :)




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bakalie do dekoracji to zdrowy i smaczny wybór. Ja bym użyła tu orzechów włoskich albo migdałów w płatkach :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images