Domowy chleb orkiszowy

Domowy chleb od zawsze kojarzył mi się z leniwymi, sobotnimi porankami. Czasem, gdy nikt się nie śpieszy, można w spokoju zjeść śniadanie i tak po prostu cieszyć się chwilą. Dziś wracam do tego wspomnienia piekąc sobie swój własny, domowy chleb. Co prawda dziś nie sobota, ale cóż :) Chleb orkiszowy raz dobrze sprawdza się podczas diet odchudzających, zapewnia sporą dawkę błonnika oraz zdrowych tłuszczy. Można jeść bez wyrzutów sumienia ( choć w umiarkowanych ilościach oczywiście :)

Domowy chleb orkiszowy
przepis na keksówkę o wymiarach 30cm x 12cm


320g mąki orkiszowej
80g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
300ml letniej wody
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
50g nasion słonecznika
50g siemienia lnianego
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
łyżeczka suszonej pietruszki

Do niewielkiej miseczki przełóż drożdże, dodaj pół łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki i 50ml ciepłej wody. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 8 minut.

W dużej misce wymieszaj mąkę orkiszową, mąkę pszenną, sól, przyprawy, ziarna słonecznika oraz siemię lniane. Całość wymieszaj dokładnie. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do pozostałych składników, następnie dodaj także oliwę i pozostałą wodę. Całość zagnieć dokładnie. Pamiętaj, że im dłużej wrabiasz ciasto tym lepiej :) Po wyrobieniu odstaw ciasto na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie je wyrób, przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni. Na koniec podnieś temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 40 minut. 
Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika, przełóż na kratkę i pozostaw do wystygnięcia. Chleb najlepiej upiec wieczorem i pokroić  go dopiero rano, wtedy nie będzie się kruszył :)
Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images