Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Święta to czas, gdy na moment można zapomnieć o dietach i  kaloriach. Nikt nie mówi, że można się w tym czasie obżerać, ale zjeść coś czego normalnie się sobie odmawia, czemu nie :) W ramach świątecznych grzeszków, mam dla Was pyszne ciasto kokosowe z ajerkoniakiem :) Idealne dla miłośników słodkości :)

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym
przepis na blachę o wymiarach  39cm x 25cm

 
KREM AJERKONIAKOWY

600g śmietany kremówki
75g vuktu pudru
5 płaskich łyżeczek żelatyny
300ml ajerkoniaku ( ilość według uznania)

CIASTO KOKOSOWE:

6 białęk
szklanka cukru
200g wiórek kokosowych

CIASTO ORZECHOWE:

4 jajka
szklanka orzechów mielonych
szklanka mąki pszennej
łyżka bułki tartej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru

CIASTO KOKOSOWE: Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier, na końcu dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.

KREM AJERKONIAKOWY:  Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody (ok. 1/3 szklanki) i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie wymieszaj ją z ajerkoniakiem. Do masy wlej przestudzoną żelatynę i wymieszaj.

CIASTO ORZECHOWE: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodawaj do ubitej piany po jednym żółtku, cały czas miksując. Orzechy, mąkę i bułkę wymieszaj i stopniowo dodawaj do ucieranej masy jajecznej. Gotowe ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.

WYKOŃCZENIE: Do formy przełóż ciasto orzechowe, wylej na niego krem ajerkoniakowy, wyrównaj wierzch i przykryj go ciastem kokosowym, lekko dociskając do kremu. Ciasto odstaw do lodówki.
Smacznego :)



You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images