Dietetyczne ciasto marchewkowe

Do ciasta marchewkowego przymierzałam się już dość długo. Jednak ciągle o nim zapominałam. W końcu przypomniało mi się o nim, gdy znalazłam w domu 2 worki marchewki i trzeba było coś z niej zrobić. Ciasto marchewkowe - bez mąki, cukru i zbędnych tłuszczy. Mokre, sycące, pełne naturalnej słodyczy. Zadowala nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 

Dietetyczne ciasto marchewkowe
przepis na tortownicę o średnicy 23 cm


6 duże marchewki
150 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
4 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
50 g orzechów włoskich

+ 400g serka homogenizowano
sok z połowy pomarańczy
łyżka miodu

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane zmiel na mąkę za pomocą blendera. Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejnie dodawaj  startą marchew, wymieszaj, potem dodaj cynamon, imbir, proszek do pieczenia i zmielone płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczony miód z olejem kokosowym oraz posiekane orzechy, ponownie wymieszaj. Ciasto wyłóż na tortownicę wysmarowaną masłem. Piecz ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.  Po upieczeniu pozostaw na ok. 20 minut w piekarniku, a następnie odstaw w chłodne miejsce na ok. 2h. W tym czasie przygotuj krem: zmiksuj serek homogenizowany z rozpuszczonym miodem i sokiem z pomarańczy, wymieszaj. Gdy ciasto przestygnie posmaruj jego wierzch kremem. Udekoruj orzechami włoskimi. 
Smacznego :)


You Might Also Like

6 komentarze

  1. Cudowne ciasto. Marchewkowe jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi kusząco, ale czy olej kokosowy można zastąpić np. oliwą z oliwek? Jak tak, to proporcje te same- ze dwie łyżki, czy szukać jakiejś konsystencji?
    Nie mogę się przekonać do oleju kokosowego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście można zastąpić olej kokosowy :) Proponuję zamienić go na olej rzepakowy :) Dodaj także 2 łyżki :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A co zrobić żeby ten serek homogenizowany był gęsty i "utrzymał" się na cieście ? :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images