Dietetyczne ciasto ryżowe na spodzie słonecznikowym

Dietetyczne ciasto na dobry początek weekendu :) Lekko kokosowe, naturalnie słodkie, bez zbędnego cukru - z samych naturalnych składników. Tradycyjnie bez glutenu, cukru i nabiału, w sam raz dla osób poszukujących zdrowych przepisów.

Dietetyczne ciasto ryżowe na spodzie słonecznikowym


300g ziaren słonecznika
100g daktyli
200g ugotowanego ryżu
2 łyżki miodu
banan
100g wiórków kokosowych
50ml mleka migdałowego
łyżka oleju kokosowego

SPÓD: Ziarna słonecznika przełóż do malaksera, zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj wcześniej namoczone daktyle i 100ml wody. Całość zmiksuj dokładnie, po czym przełóż na blachę, rozprowadzając równomiernie masę po całej powierzchni. Blachę wstaw na ok. 30 minut do lodówki.

MASA:  Ugotowany ryż, miód, banana, mleko migdałowe oraz wiórki przełóż do misy malaksera. Całość zmiksuj dokładnie. Gotową masę przełóż na schłodzony spód, rozprowadź po całej powierzchni. Ciasto wstaw na 30 minut do zamrażalnika. Przed podaniem udekoruj je w dowolny sposób. Przechowuj w lodówce. 
Smacznego :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda smakowicie! Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z ryżu, bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images