Ryżowy budyń czekoladowy

  Dziś Międzynarodowy Dzień Czekolady. Z tej okazji przygotowałam dla Was zdrową wersję budyniu czekoladowego :) Budyń troszkę nietypowy, bo z dodatkiem ryżu :) Nie zawiera białego cukru oraz glutenu i laktozy. W związku z tym to idealna przekąska dla alergików oraz miłośników zdrowego stylu życia. 

Ryżowy budyń czekoladowy
przepis na 2 porcję


150 g ugotowanego ryżu
100 ml mleka kokosowego
banan
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
2 łyżki kakao
szczypta ostrej papryczki w proszku

Do naczynia blendera przełóż ugotowany ryż, pokrojonego na małe kawałki banana, cynamon, kakao, miód oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj szczyptę ostrej papryki w proszku, wymieszaj dokładnie. Gotowy budyń przełóż do małych słoiczków lub szklanek, udekoruj startą, gorzką czekoladą i wstaw na 30 minut do lodówki. Podawaj po schłodzeniu :)
Smacznego :) 



You Might Also Like

6 komentarze

  1. Z brązowym ryżem też się uda? Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście możesz użyć ryżu brązowego :)

      Usuń
  2. proste ale mężowi. facetowi posmakuje i pomoże http://darnatury.waw.pl/2016/04/08/afrodyzjak-moznaesz-zrobic-samemu-w-domu/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam i za bardzo wyczuwalna gorycz surowego kakao

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images