Tort Kinder

Czy ktoś nie lubi Kinder Czekolady? Chyba ciężko znaleźć taką osobę :) Kinderki lubią dzieci i dorośli, kobiety i mężczyźni. Ja oczywiście też :) Gdy wpadłam kiedyś na ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę go kiedyś zrobić :) Co prawda nie jest za bardzo dietetyczny, ale jako cheatmeal nadaje się doskonale :)

Tort Kinder
przepis na tortownicę o średnicy 16cm


CIASTO:

3 jajka
65 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski. Jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) ubij na sztywno z cukrem, im dłużej ubijasz tym wyższy biszkopt wyrośnie :) Piana powinna być biała i gęsta. Następnie dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie trzepaczką. Masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. 

KREM:

500 g twarogu śmietankowego
szklanka cukru pudru (dałam mniej)
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka w proszku
250 ml śmietanki kremówki 30%

Twarożek ucieraj z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Stopniowo dodawaj śmietankę i miksuj, aż do powstania puszystego kremu. Kremem przełóż blaty ciasta, rozsmaruj także cienką warstwę po bokach i na wierzchu ciasta. Tort wstaw do lodówki na ok. 1h. 

POLEWA: 

100 g czekolady mlecznej
80 ml śmietanki

DEKORACJA:

dowolne słodycze: u mnie Kinder Czekolada, Schokobons, KInder Bueno, Kinder NIespodzianka, Kinder Country

Śmietankę podgrzej, aż będzie gorąca, w tym czasie połam czekoladę na drobne kawałki i umieść ją w metalowej misce. Następnie zalej ją gorącą śmietanką i mieszaj do czasu, aż czekolada się rozpuści. Polewę odstaw na kilka minut. Następnie nabierz ją małą łyżeczką i polewaj po powierzchni ciasta. Na koniec, zanim czekolada zastygnie, udekoruj tort słodyczami w dowolny sposób . Tort przechowuj w lodówce.
Smacznego :)






You Might Also Like

7 komentarze

  1. szkoda ze nie ma zdjecia przekrojonego :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić go na gotowych blatach biszkoptowych?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jeśli robię na gotowe blaty mam zrobić masę razy dwa? Bo one są chyba większe niż 16cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zrobić masę z podwójnej ilości składników. :)

      Usuń
  4. A do polewy to smietana 30% czy inna?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bomba kaloryczna :D pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images