Twarożek z papryką i szczypiorkiem

Wraz ze wzrostem temperatury powietrza nabieramy ochoty na lekkie i zdrowe posiłki. Z ciężkich, tłustych wędlin przerzucamy się na lekkie twarożki, warzywa i owoce. Dzisiejsza propozycja nadaje się doskonale jako dodatek do świeżego pieczywa albo jako samodzielny posiłek.Po raz pierwszy przygotowałam go jako farsz do gryczanych naleśników i w tej roli sprawdził się także fantastycznie. Najlepiej smakuje po paru godzinach od przygotowania, po tzw. przegryzieniu :) 

Twarożek z papryką i szczypiorkiem



400 g chudego twarogu
200 g serka homogenizowanego 0%
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki pieprzu
2/3 łyżeczki soli 

Na dużych oczkach tarki ucieramy paprykę oraz siekamy szczypiorek, warzywa łączymy w miseczce z twarogiem, serkiem homogenizowanym (można zastąpić bardzo gęstym jogurtem np. greckim light) oraz przyprawami. Gotowy twarożek podajemy z pieczywem. 
Smacznego :)



You Might Also Like

3 komentarze

Flickr Images