Bezglutenowa tarta z szparagami i oscypkiem

Na pytanie: Góry, czy morze? zdecydowanie odpowiadam góry :) Po pierwsze lepsze widoki, a po drugie w górach jest o wiele ciekawiej. No i oczywiście jedzenie :) Zdecydowanie wolę oscypki i górskie sery niż ryby, czy owoce morza. Po cudownym weekendzie w sercu polskich gór, dziś mam dla Was pyszną tartę inspirowaną Zakopanym :) 

Bezglutenowa tarta z szparagami i oscypkiem
przepis na blachę o średnicy 23 cm



300 g mąki gryczanej
łyżeczka przyprawy włoskiej
szczypta soli
180 g masła
100 ml zimnej wody

200 g dowolnej wędliny
pęczek szparagów zielonych
5 suszonych pomidorów
100 g sera camembert
200 g oscypka

200 ml śmietany 18%
szczypta soli
2 jajka

CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, przyprawy. Zagniatamy. Wodę dolewamy, w takiej ilości, aby składniki się połączyły, a ciasto było elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na ok. 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut.

FARSZ: Szparagi ugotuj, tak aby były al dente. Następnie pokrój je na niewielkie kawałki. Sery pokrój w cienkie plastry, szynkę w kostkę, a pomidory w paseczki.

SOS: Śmietanę wymieszaj z roztrzepanymi jajkami i startym serem. 

WYKOŃCZENIE: Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika i wyłóż na niego szynkę, szparagi i  pomidory. Całość zalej sosem, a na wierzch ułóż ser pokrojony w plasterki. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego :)




You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images