Bezglutenowe ciasto batatowo - marchewkowe

 Bataty przywędrowały do nas dość niedawno. Na początku podchodziłam do nich z dość dużą rezerwą - słodkie ziemniaki? Brzmiało to dość dziwnie, jednak zanim się coś oceni, trzeba oczywiście spróbować. Po raz pierwszy jadłam bataty pod postacią frytek. Smakowały całkiem nieźle, jednak to nie był do końca mój smak. Potem pojawiły się w potrawce z zieloną soczewicą. Tutaj już zdecydowanie przypadły mi do gustu :) Teraz przyszła kolej na bataty w wersji słodkiej, czyli pod postacią ciasta :) Smak zaskakujący, delikatny, lekko słodki :) Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ciast :)

Bezglutenowe ciasto batatowo - marchewkowe
przepis na małą keksówkę lub tortownicę o wymiarach 16 cm


1 kg batatów
3 duże marchewki
150 g mąki ryżowej
płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3 jajka
200 ml mleka kokosowego
3 łyżki miodu
pół łyżeczki cynamonu

Bataty i marchew obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka i gotuj ok. 15 minut do czasu, aż będą miękkie. Następnie odstaw je do przestygnięcia. Po tym czasie zmiksuj warzywa z jajkami, mąką, mlekiem kokosowym, proszkiem do pieczenia, miodem i cynamonem. Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. 
Smacznego :)





You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis - składniki mało skomplikowane i łatwo dostępne więc spróbuje na pewno !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawą ma konsystencję/strukturę chyba ;> Co do smaku natomiast, nie mam wątpliwości, że przypadłoby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images