Ciasto owsiane z rabarbarem

Ten weekend upłynął zdecydowanie pod znakiem rabarbaru. To jedno z moich ulubionych, wiosennych warzyw, bo podobno rabarbar zalicza się do warzyw, a nie owoców. Rabarbar jest dobry źródłem witaminy A, C i E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Poza tym jest niskokaloryczny, dlatego nadaje się dla osób odchudzających się. Rabarbar najbardziej lubię w cieście, dlatego dziś moja wersja placka z rabarbarem. Zdrowy i smaczny :)

Ciasto owsiane z rabarbarem
przepis na keksówkę o wymiarach 20 cm x 11 cm


150 g płatków owsianych
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany
2 jajka
3 łyżki masła orzechowego
2 łodygi rabarbaru
100 g orzechów lasowych
50 g rodzynek
50 g żurawiny

Płatki owsiane przełóż do misy blendera, zmiksuj na mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia, obrane banany, masło orzechowe i orzechy. Całość miksuj, dodając powoli po jednym jajku. Na koniec do mamy dodaj rodzynki oraz żurawinę. Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładaj rabarbar. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Podawaj po wystygnięciu.
Smacznego :)



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Wygląda na bardzo wilgotne,takie jak lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tych jajek, bo nie są uwzględnione w przepisie? :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images