Dietetyczne brownie z buraka

 Ciasta z warzyw stają się coraz bardziej popularne. Po zachwycie nad ciastem marchewkowym, postanowiłam poeksperymentować z innymi warzywami. Na początek burak :) 

Dietetyczne brownie z buraka
przepis na keksówkę o wymiarach 20cm x 11cm


duży burak (ok. 300 g)
tabliczka gorzkiej czekolady
270 g mąki ryżowej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki kakao
2 jajka
100 ml mleka ryżowego
40 g oleju kokosowego
4 łyżki miodu
3 łyżki ksylitolu

Buraka umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie ugotuj go i odstaw do wystygnięcia. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W naczyniu malaksera wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, buraka, oraz rozpuszczoną czekoladę. W drugim naczyniu wymieszaj jajka z olejem kokosowym, rozpuszczonym miodem, mlekiem oraz ksylitolem. Do suchych składników dodaj składniki mokre. Całość zmiksuj dokładnie. Blachę wysmaruj masłem, przełóż do niej masę, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. 
Smacznego :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Robiłasm już z cukinią, awokado, fasolą. Teraz czas na to z buraka. Twoje jest genialne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wczoraj to ciasto i szybko się skończyło :D cała rodzina mi wciągnęła :P Ale ciasto pychota!

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images