Dietetyczne ciasto korzenne z cukinią

Pogoda za oknem nie zachęca do zdrowego odżywiania. Gdy ciągle leje i jest zimno mamy dużo większa ochotę na słodycze, no przynajmniej ja tak mam niestety :) Ratując się przed podjadaniem piekę dziś pyszne ciasto, które ratuje w sytuacjach kryzysowych, a do tego jest mega smaczne:)

Dietetyczne ciasto korzenne z cukinią
przepis na keksówkę o wymiarach 20 cm x 11cm


150 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
średnia cukinia
4 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
100 g orzechów włoskich

Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane zmiel na mąkę za pomocą blendera. Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejnie dodawaj  startą cukinię, wymieszaj, potem dodaj cynamon, imbir, proszek do pieczenia i zmielone płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczony miód z olejem kokosowym oraz posiekane orzechy, ponownie wymieszaj. Ciasto wyłóż na keksówkę wysmarowaną masłem. Piecz ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.  Po upieczeniu pozostaw na ok. 20 minut w piekarniku, a następnie odstaw w chłodne miejsce na ok. 2h. 
Smacznego :)





You Might Also Like

1 komentarze

Flickr Images