Kurczak z ryżem po meksykańsku

 Kurczak z ryżem to typowe danie kojarzące się z odchudzaniem. Podobno to główny posiłek osób na redukcji. Oczywiście prawda jest trochę inna, dieta odchudzająca powinna być bardziej urozmaicona i nie musi składać się tylko z suchego kurczaka z białym ryżem. Ja biały ryż zamieniam na brązowy, a suchego kurczaka na pyszną, meksykańską potrawkę. Całość tworzy pełnowartościowy, smaczny posiłek, który zapewni nam energię na długie, aktywne popołudnie :)

Kurczak z ryżem po meksykańsku
porcja dla dwóch osób


150 g piersi kurczaka
woreczek ryżu brązowego
średnia cebula
120 g czerwonej fasoli
100 g kukurydzy z puszki
papryka czerwona
puszka pomidorów bez skórki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
łyżeczka suszonej natki pietruszki
oliwa do smażenia

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pierś kurczaka umyj, pokrój w niewielką kostkę. Paprykę także pokrój w paski. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę, gdy ta się już lekko zeszkli, dodaj paprykę i kurczaka. Smaż do czasu, aż papryka lekko zmięknie. Następnie dodaj pomidory z puszki, czerwoną fasolę kukurydzę. Całość dopraw do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Podawaj z sosem. Danie możesz udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego :)



 

You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images