Risotto z kurczakiem i szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Czas w końcu się nimi nacieszyć. Tradycyjnie zjadam je z dodatkiem jajka sadzonego lub gotowanego w koszulce. Prosta i smaczna klasyka. Lubię także szparagi bez żadnych dodatków, ot tak po prostu z solą i pieprzem. Natomiast białe szparagi najbardziej lubię pod postacią zupy. (Dla przypomnienia przepis na pyszny krem z białych szparagów KLIK). A dziś będzie troszkę inaczej - risotto z kurczakiem i szparagami. Szybkie i mega smaczne ;)

Risotto z kurczakiem i szparagami
porcja dla dwóch osób



320 g ryżu arobolid
1,5 l bulionu drobiowego

mała cebula

mała pierś z kurczaka
7 szparagów
2 ząbki czosnku

sól, pieprz

parmezan
+ oliwa



Na średnim ogniu podsmaż cebulę na maśle do czasu, aż zmięknie. Następnie dodaj ryż i podsmaż przez minutę. Dodaj chochelkę bulionu, postępuj tak do wykorzystania całego bulionu, albo do czasu aż ryż zrobi się miękki. Pamiętaj, że powinien być al dente. W tym czasie pierś kurczaka pokrój na małe kawałeczki, przypraw je solą i pieprzem, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. 

Pięć minut przed końcem gotowania ryżu dodaj kurczaka oraz szparagi i dopraw do smaku. Gdy ryż wchłonie cały płyn, zdejmij go z ognia, dodaj ser, wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Smacznego :)


You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images