Ciasto imieninowe

Czerwiec to czas imienin w mojej rodzinie. W związku z tym pojawia się wiele pysznych ciast. I tak też było w ten weekend. Oprócz pysznego sernika na zimno (KLIK) pojawiło się także ciasto imieninowe. Długo myśleliśmy nad tym jak je nazwać, ponieważ powstało z połączenia kilku przepisów. Kierując się zasadą, że im prościej tym lepiej, zostało nazwane po prostu ciastem imieninowym. Ja co prawda nie jestem dużą fanką ciast z kremem, ale to wyjątkowo przypadło mi do gustu. Spróbujcie, może Wam także posmakuje :)

CIASTO IMIENINOWE
przepis na blachę o wymiarach 39cm x 23,5cm


CIASTO JASNE:

6 białek
szklanka cukru
szklanka mąki ziemniaczanej
łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Powoli ubijając dodawaj mąkę ziemniaczaną, ocet i olej. Miksuj do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. 

CIASTO CIEMNE:

6  żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Żółtka i jaja z cukrem ubij na puch. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce, a następnie cały czas miksując dodawaj do kremu jajecznego

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wylewaj na zmianę ciasto jasne i ciasto ciemne. Przemieszaj widelcem. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. 

KREM:

1,5 kostki miękkiego masła
300 g kremu czekoladowego typu nutella
150 g śliwek suszonych
100 ml dowolnego alkoholu

Masło ubij na puch, dodawaj stopniowo kremu czekoladowego. Całość dokładnie zmiksuj. Śliwki pokrój w drobną kostkę, zalej alkoholem i odstaw na kilka godzin. Następnie odcedź je z alkoholu, dodaj do kremu czekoladowego i dokładnie wymieszaj. 

+ opakowanie delicji
+ galaretka o smaku agrestowym

Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody. Odstaw do stężenia. 

POLEWA:

1,5 tabliczki gorzka + pół mlecznej
2 łyżki masła
100 g rodzynek

Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodaj rodzynki, wymieszaj dokładnie.


WYKOŃCZENIE:

Ciasto przekrój na pół. Jedną część przełóż do blachy, wyłóż na niego 3/4 kremu, rozsmaruj dokładnie. Na kremie poukładaj delicje, pomiędzy delicjami rozłóż tężejącą galaretkę. Gdy galaretka stężeje, wyłóż na nią pozostałą część kremu. Całość przykryj drugą połową ciasta. Na cieście rozsmaruj polewę z rodzynkami. Gotowe ciasto przełóż do lodówki na parę godzin.
Smacznego ;)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Dla mnie chyba zbyt kremowe, ale mojemu by się spodobało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :-P spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images