Ciasto Kinder Country bez pieczenia

Po ciężkim tygodniu przychodzi wreszcie weekend. Odpoczywamy nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Powoli kończę już wszystkie projekty i obowiązki i oczekuję upragnionych wakacji. Także lada moment, szykują się tutaj małe zmiany, jednak na razie jeszcze trzeba trochę popracować. No, ale nie dziś, dziś jest weekend. To także czas na mały cheat meal :) No, może w tym przypadku to nie taki mały :) Jednak to ciasto zdecydowanie warte jest małych, kalorycznych grzeszków. Pamiętacie batoniki Kinder country? To ciasto w smaku jest identyczne jak ten batonik. Poza niesamowitym smakiem jego dużą zaletą jest łatwość w przygotowaniu. 

Ciasto Kinder Country bez pieczenia
przepis na tortownicę o wymiarach 26 cm
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2,5 szklanki płatków Nestle Kangus 
200 g herbatników
biała czekolada
150 g mlecznej czekolady

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodne, odstaw ją do przestygnięcia. 200 ml śmietany ubij na sztywno, dodaj do niej serek mascarpone oraz białą czekoladę. Całość zmiksuj dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodaj płatki i ponownie wymieszaj całość. Tortownicę wyłóż herbatnikami, wyłóż na nie białą masę. Wyrównaj wierzch, a następnie przykryj ją herbatnikami.
Przygotuj ciemną masę - ubij 200 ml śmietany na sztywną masę, dodaj do niej rozpuszczoną i przestudzoną mleczną czekoladę. Całość wymieszaj i wyłóż na warstwę herbatników. Wierzch ciasta obsyp płatkami. Gotowe ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)






You Might Also Like

6 komentarze

  1. Trafiłaś idealnie w moje smaki, musze spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z mojego ulubionego batonika! Nie wierzę, zaraz zabieram się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mnie, musiało smakować bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images